Planten

Meer over planten

Stekken
De meeste pioenrozen hebben een knolvormige wortelstok. Van deze wortelstok kan men wortelstekken snijden. Je moet eraan denken dat aan elk stuk knollige wortelstok een ‘neus’ (oog) zit, zonder ogen kan de wortelstok niet uitlopen. Maak een keuze op basis van goed ontwikkelde ogen. De wortelstokken van de pioenroos zijn minder makkelijk te vermeerderen. Er moet met een flinke kracht gesneden worden om de wortelstokken in deeltjes te verdelen. Deel de kort gelede wortelstokken in de LATE winter, voordat de knoppen uitlopen en de nieuwe wortels worden gevormd. Bedek de snijvlakken eventueel met een fungicide(*). Leg ze op een warme plaats en in een droge omgeving, zodat zich een kurklaagje op de snijvlakken vormt (meestal na 2 dagen). Plant de wortelstukken hierna uit. * fungicide=chemisch middel dat schimmels doodt

Delen
Het wordt vaak aanbevolen om pioenrozen in de herfst te delen (als de bladeren zijn afgestorven). Dat mag echter alleen bij oude planten die niet meer zo goed bloeien. Pioenrozen worden namelijk niet graag verplant. Het kan bij delen weer enkele jaren duren vooraleer de plant bloeit. Plant gedeelte oude pioenplanten niet terug op dezelfde plaats.

Bloemen
Wie GROTE bloemen wil, verwijdert enkele zijscheuten (aantal bloemknoppen verminderen). Als je VEEL bloemen wil kan je alle knoppen laten zitten.