Pioenen vermeerderen

Meer over pioenen vermeerderen

In de herfst arriveren de wortels in een zorgvuldige verpakking. Pak de wortels voorzichtig uit en plant ze nog dezelfde dag. Voor het planten legt u ze eerst enige uren in een bak met water, doe dat langer als ze er droog uitzien. Kunt u ze niet meteen planten bewaar ze dan in een geul waar u wat aarde overheen doet, opkuilen noemen we dit. Zo kunt u ze nog enige weken bewaren zonder dat de kwaliteit veel terug loopt.

Pioenrozen in potten planten kan ook. Het is belangrijk dat de potaarde nimmer uitdroogt, hou dat goed in de gaten. Het is beter de pot in te graven in de tuin. Zorg er wel voor dat de pot ruim genoeg is.

De plantkuil in de tuin moet op een zonnige plek liggen. De afwatering van de tuin is belangrijk, omdat de pioenroos een hekel heeft aan natte voeten. De ph van de grond ligt tussen de ph6 en ph7 , te zure grond kunt u aanvullen met wat kalk. Graaf de kuil 15 tot 30 cm diep en voldoende breed om de wortels van de pioen uit te spreiden. Zorg er voor dat bij het vullen van de plantkuil dat de ogen (kiemen) van de pioenroos niet meer dan 5 cm onder het aardoppervlak komt. Te diep planten geeft slechte resultaten bij de bloei. Soms blijft de groei, bij te diep planten, helemaal achterwege.

Bemesten is alleen nodig op wat schrale grond, dit gebeurt alleen in de herfst. Compost kan goed gebruikt worden. Als er alleen kunstmest wordt gebruikt is het aan te raden om voor superfosfaat of een uitgebalanceerde mengmest te kiezen. Bij teveel aan kunstmest kan de plant verbranden of wordt de bloei belemmerd. Over het algemeen zal de pioenroos het eerste jaar niet bloeien, dat komt doordat hij zich aan moet passen aan de omgeving.

De verzorging in de herfst (oktober en november) is belangrijk. Haal al het gewas eraf tot aan de grond, er mag niets meer boven de grond uitsteken. Voer het gewas af, laat het beslist niet liggen. Het oude gewas is een besmettingsgevaar voor het nieuwe gewas dat in het voorjaar komt, dus gooi het oude gewas ook niet op de composthoop. De grijze schimmels (botrytis) hecht zich aan de rottende pioenstengels en overleeft daardoor de winter. In het voorjaar kan de schimmel de bloei tegengaan, soms zelfs de plant laten afsterven.

De pioenroos is een eenvoudig te verzorgen plant. U moet wel wat geduld hebben. U zult echter beloond worden met de prachtigste bloemen boven een mooi gewas. Sommige variëteiten hebben bij de bloei enige ondersteuning nodig, dit omdat de bloem nogal zwaar is.