In de herfst arriveren de wortels in een zorgvuldige verpakking. Pak de wortels voorzichtig uit en plant ze nog dezelfde dag. Voor het planten legt u ze eerst enige uren in een bak met water, doe dat langer als ze er droog uitzien. Kunt u ze niet meteen planten bewaar ze dan in een geul waar u wat aarde overheen doet, opkuilen noemen we dit. Zo kunt u ze nog enige weken bewaren zonder dat de kwaliteit veel terug loopt.
Pioenen hebben graag een voedzame, vochthoudende en voldoende doorlatende, humusrijke bodem die enigszins lichtzuur mag zijn. Ze kunnen het best in de vroege herfst geplant worden, dit levert een betere hergroei op in het nieuwe jaar. Pioenen groeien het best op een zonnige standplaats met in de ochtend enkele uren schaduw. De grotere soorten kunnen 1 meter uit elkaar geplant worden en de kleinere zo’n 50 centimeter.
Bladaaltjes, aardbeibladaaltje Aphelenchoides fragariae
Bij zware aantasting lopen de knoppen niet of nauwelijks uit. Bladeren die minder aangetast zijn geven misvormde bladeren, ook de bloemen kunnen worden aangetast.
Grauwe schimmel, Botrytis paeoniae, B. fuckeliana
De stengel is bij het boven de grond komen bruin verkleurd, later worden ook de bladstelen aangetast. Soms rotten de bloemknoppen weg ; deze zijn meestal overdekt met schimmelpluis.
Stekken
De meeste pioenrozen hebben een knolvormige wortelstok.
Van deze wortelstok kan men wortelstekken snijden.
Delen
Het wordt vaak aanbevolen om pioenrozen in de herfst te delen (als de bladeren zijn afgestorven).
Dat mag echter alleen bij oude planten die niet meer zo goed bloeien.